Vliegvissen in Limburg

Voor veel sportvissers is vliegvissen nog een onbekende tak van sport. Daarom ook aandacht hiervoor omdat met name Limburg misschien wel de meeste mogelijkheden te bieden heeft om deze meest artistieke vorm van sportvissen te beoefenen. Artistiek vanwege de vele kunstige technieken om de vliegenlijn en de via een dunne leader hieraan gebonden vlieg juist op dié plek op het water te laten landen waar je een vis verwacht. Ook mede hierdoor groeit het aantal vrouwelijke sportvissers die zich hiertoe aangetrokken voelen. Kennis van het insectenleven en hierdoor de beste imitatie in te zetten is een voordeel. En als je in staat bent om met allerhande veertjes, draadjes en dierenhaar een perfecte imitatie zelf te binden, dan ben je gegarandeerd levenslang verslaafd aan het vliegvissen, dat volgens velen een “way of life” is.

Waar vliegvissen in Limburg?

Dit kan in diverse wateren die Limburg rijk is vanaf de oever, wadend, vanuit een boot en zeker ook vanuit een bellyboat. In feite kunnen vrijwel alle in onze provincie voor komende vissoorten worden gevangen met de vliegenhengel en een hieraan aangepaste kunstvlieg. Van grote streamers voor de roofvissen tot minieme drijvende vliegjes die een mug, eendagsvlieg of een schietmot imiteren. Wateren waar veel met de vliegenhengel wordt gevist zijn stromende wateren als de Grensmaas, de Geul, de Roer, de Swalm. En er is zelfs de Geleenbeek exclusief voor vliegvissers.  Maar ook de minder bekende beken of kanalen kunnen verrassingen bieden, met name in de wintermaanden bij het vissen op snoek.

Vergunningen

Leden van hengelsportverenigingen mogen met de VISpas in alle wateren vliegvissen die in de Visplanner zijn opgenomen.

Een jaarvergunning voor de Geleenbeek is voor VISpas houders verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak Steine in Susteren. Deze beek is exclusief voor vliegvissers vanaf de onderdoorgang onder het Julianakanaal stroomopwaarts.

Wie het hele jaar wil vliegvissen in de Roer dient lid te worden een van de Roerverenigingen: HSV De Rietvoorn Ool, HSV St Petrus Herkenbosch, HSV De Rietvoorn Vlodrop of HSV Posterholt-St. Odiliënberg. Dag- of weekvergunningen voor niet-leden zijn verkrijgbaar bij VVV-winkel Schurenhof in Vlodrop en bij hengelsport JD-Floats in Melick.

Voor de Swalm dient men lid te zijn van HSV De Swalm te Swalmen. Voor de Geul dient men lid te zijn van een van de Geul verenigingen, waarvan de meeste een wachtlijst hanteren.

Belangrijk is het goed lezen van deze vergunningen, die soms een afwijkende regelgeving hebben met betrekking tot nachtvissen, waden en gesloten tijden.